zeeburger

Locatie: Amsterdam, NL
Jaar: 2016 -
Oppervlakte: 120 > 165 m²
Status: Ontwerp

Met het maken van de eerste tekeningen komen we tot de vaststelling dat de hoogte tussen de vloer van de entresol en de onderkant van de dakbalk 150 cm is, te laag om een doorgang te maken. Dit hebben we omgezet in een voordeel door de entresol op te knippen in twee stukken, die bevinden zich nu altijd tussen twee dakbalken. Hierdoor krijgt de woning een aangename schaal en krijgen we meteen grip op de daglichttoetreding in de verschillende kamers.

Als je binnenkomt loop je rechtdoor langs de garderobe, de berging en het toilet naar het woongedeelte om de hoek. Daar zijn de keuken, de eetkamer en de woonkamer met balkon, samen in één grote ruimte, in de zonnigste hoek van de woning. De schuine wanden maken het woongedeelte ruimer en zorgen voor een aangenaam perspectief. Tegenover het ruimte woongedeelte staan twee kleine nissen, bijvoorbeeld om een klein kantoor te maken. Als je binnenkomt is er een doorsteek gemaakt naar één van de twee nissen, zo kan je rondlopen in de woning. Vanuit het woongedeelte vertrekken twee aparte trappen naar de entresols. De één met master bedroom en badkamer en de ander met twee slaapkamers. Tussen die twee slaapkamers is een open speelkamer gemaakt. De slaapkamers op de entresols zijn zo gepositioneerd dat ze alledrie daglicht krijgen en een raam open kan. Op de bel-etage is een tweede badkamer gemaakt, die ligt in het verlengde van de trap naar de entresol met de twee slaapkamers en de speelkamer. De twee badkamers zijn boven elkaar geplaatst en gekoppeld aan een technische schacht. (Dat is gemakkelijk voor het verloop van het leidingwerk.)

Het geheel is gemaakt in een lichte structuur. Zodat de kamers van voor naar achter, van links naar rechts en van boven naar beneden naar elkaar (terug)kijken.

Het ontwerp onderzoekt de mogelijkheden om een ruimtelijk interessante loftwoning te maken die de beschikbare ruimte bewoonbaar maakt en de entresol optimaal benut (40%).

We denken aan de eigen woning van Charles en Ray Eames.

zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger
zeeburger